Pěstování česneku: Jaké problémy vás mohou potkat?

Pěstování česneku: Jaké problémy vás mohou potkat?
Pěstování česneku: Jaké problémy vás mohou potkat? Česnek je obecně bez škůdců a je ovlivněn pouze několika problémy. Přesto můžete právě jim čelit. Pomůžeme vám se s nimi vypořádat.

Ptáci
Ptáci, zejména holubi, berou ze země čerstvě vysazené stroužky česneku a jedí i nedávno vyklíčené rostliny. Ihned po výsadbě proto zakryjte plochu síťovinou nebo zahradnickým rounem a neodstraňujte ji, dokud mladé rostliny nedosáhnou výšky alespoň 5 cm.

Bílá hniloba
Bílou hnilobu cibule česneku je těžké odhalit, dokud není příliš pozdě – první známkou toho, že je něco špatně, jsou obvykle žloutnoucí, vadnoucí listy, které se obvykle objevují v době sklizně, kdy byste očekávali, že listy stejně odumírají. Když rostlinu vykopete, všimnete si bílé načechrané houby na bázi cibule spolu s drobnými černými výrůstky. V závažných případech bude cibule česneku černá a shnilá.

Přenáší se půdou

Bílá hniloba cibule česneku je onemocnění přenášené půdou, takže neexistuje žádná kontrola a problém může přetrvávat roky. Vyhněte se šíření problému po zahradě na botách a nářadí, protože nemoc může postihnout celou čeleď allium, včetně cibule a pórku. Všechny napadené rostliny vykopejte a vyhoďte do koše nebo spalte – nepřidávejte je na kompost. Možná se vám podaří zachránit část své úrody, abyste ji mohli sníst, ale nebude se dobře skladovat. V budoucnu pěstujte česnek v nádobách, v čerstvé půdě, která nepochází ze zahrady.

Rez pórková

Česnek může být postižen rzí pórkovou, plísňovou infekcí, která je častější ve vlhkém počasí. Neexistuje proti ní žádný lék. V létě se na listech objevují oranžové puchýřky, které pak začínají odumírat. Cibule česneku jsou naprosto bezpečné, ale je dobré sklízet napadené rostliny okamžitě, aby se zabránilo šíření choroby, a okamžitě je sníst. Zlikvidujte zbytek rostlinného materiálu (vyhoďte ho do koše nebo spalte, nepřidávejte do kompostu) a vyhněte se pěstování česneku, pórku a cibule na stejném místě po dobu tří let. Vyberte si odrůdu, která má určitou odolnost vůči rzi a rozmístěte vhodně rostliny, abyste snížili vlhkost půdy.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 09.06.2024
Reklama
Reklama