Jak vyčistit zahradní jezírko?

Jak vyčistit zahradní jezírko?
Jak vyčistit zahradní jezírko? Nejprve zvažte, zda je celkové vyčištění skutečně nutné. Obecnou radou je každých pět let provést kompletní opravu malých jezírek.

Jde o náročnou práci

O jezírko je třeba pečovat, ale i tak jednou za čas budete muset provést opravy. Při opravě se odstraní všechny nečistoty. Každých deset let je dobré důkladně vyčistit velká jezírka. Vyčištění jezírka však může vážně narušit jeho přirozený ekosystém, jehož obnova může trvat několik let. Může to být i fyzicky náročná a špinavá práce, zejména s velkým jezírkem. A k následnému naplnění jezírka potřebujete hodně shromážděné dešťové vody. Pokud ale vaše jezírko volá po vyčištění, třeba proto, že se zaneslo nebo příliš zarostlo, pak je nejlepší čas to udělat na začátku podzimu, kdy je mnoho živočichů méně aktivních.
Připravte nádrž

Začněte tím, že si na stinném místě připravíte záchytnou nádrž (nebo velké kbelíky) pro ryby a hluboko rostoucí vodní rostliny. V nádrži použijte trochu vody z jezírka, pokud není obzvláště zakalená. Okrajové rostliny přežijí dočasně mimo jezírko, pokud jsou udržovány vlhké a zastíněné.

Odstraňte ryby a rostliny

Nejjednodušší způsob, jak vypustit jezírko, je použít čerpadlo, které si lze na den pronajmout v půjčovně. Jakmile hladina vody klesne, odstraňte všechny ryby a opatrně je umístěte do záchytné nádrže. Totéž udělejte s jakýmikoli většími rybničními tvory, které najdete. Rostliny také odstraňujte postupně, jak hladina vody klesá. Využijte příležitosti a v případě potřeby je přesaďte nebo rozdělte.

Vyhrabejte bahno

Na okraj jezírka umístěte rozkládající se rostlinný materiál, aby se případní menší tvorové, kteří se v něm skrývají, mohli později vrátit do jezírka. Vydlabejte bahno ze dna Můžete to přidat na své okraje, ale ponechte si trochu, abyste to vrátili zpět do jezírka, protože to pomůže obnovit

Drobné vodní organismy

Vyčistěte vložku drhnoucím kartáčem a čerstvou vodou, špinavou vodu vylijte kbelíkem. Vraťte uložené bahno a veškerou ušetřenou vodu z jezírka. Poté doplňte jezírko (pokud možno dešťovou vodou) a umístěte rostliny v jezírku.  Na závěr vraťte do vody ryby a všechny ostatní volně žijící živočichy. Je důležité, aby v jezírku panovala chemická  rovnováha.

Zdroje: RHS Gardening

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 28.06.2024
Reklama
Reklama