Jak prosvětlit a provzdušnit sklepní prostory?

Jak prosvětlit a provzdušnit sklepní prostory?
Jak prosvětlit a provzdušnit sklepní prostory?  Když chcete mít z tmavých a stísněných sklepních prostor vzdušné a světlé obytné místnosti, vyžaduje to určité úsilí, a především promyšlený plán.

Získání čerstvého vzduchu při přestavbách suterénu

Dostatečné větrání je životně důležité pro zdravý obytný prostor v suterénu. Za normálních okolností tam budou nějaká okna nebo malý světlík, aby se dovnitř dostal vzduch a světlo. Pokud ne, lze nainstalovat odsávací ventilátory. To doporučují odborníci.

Kdy je větrání především důležité

Začlenění nějaké formy mechanického větrání je zvláště důležité, pokud má váš suterén koupelnu nebo technickou místnost, která pravděpodobně zvlhne. Izolace sklepa by měla být samozřejmostí. 

Přidání světlíku do nově přestavěného sklepa

Průběh přestaveb suterénu pracující s přirozeným světlem může vytvořit nebo zničit celé schéma prací, takže stojí za to se na tento aspekt podívat hned na začátku, aby ho bylo možné zohlednit v rozpočtu. Je třeba způsob prosvětlení předem dobře promyslet. Pokud si s ním nevíte rady, oslovte odborníka architekta. Jinak hrozí nebezpečí, že v průběhu prací zjistíte, že prosvětlení nebude dostatečné. Časový harmonogram a průběh prací se zbortí a vzniknou vám dodatečné náklady. Světlíky nabízejí efektivní řešení tvořené vodotěsným kanálem, který vede z vašeho sklepa ven na úroveň země.

Světlík jako úniková cesta

Popisovaný kanál světlíku může také poskytnout nouzový východ v případě požáru. Mějte na paměti, že pokud chcete tuto jeho funkci začlenit do přestvaby, bývají nutné další konstrukční práce. Navíc, pokud se jedná o zásadní inženýrské práce nebo změny fasády domu orientované do ulice, může to vyvolat nutnost stavebního povolení.

Maximalizace denního světla ve vašem podzemním obytném prostoru

Pochozí střešní světlíky vyrobené ze strukturálního skla jsou dalším účinným prostředkem pro přivedení světla do sklepa vašeho domu. Jednou z oblíbených možností je umístit podlahové panely přímo do prosklených dveří v přízemí, aby se využil stávající zdroj přirozeného jasu. Úzce spolupracujte se svým projektantem a dodavatelem zasklení, abyste si zajistili správný typ skla.

Zdroje: Self Build

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 21.07.2024
Reklama
Reklama