DIY: Kde stačí vlastní zkušenosti a kde nikoliv?

DIY: Kde stačí vlastní zkušenosti a kde nikoliv?
DIY: Kde stačí vlastní zkušenosti a kde nikoliv? Kutilství není jednoduchou disciplínou. Některé práce zvládnete, jiné nikoliv. Obojí je třeba dobře rozlišovat.  

Kutilské práce, které vyžadují profesionála

I když může být lákavé otestovat své dovednosti, měli byste se vždy vyhýbat pracím, které by měli provádět pouze kvalifikovaní odborníci (pokud jimi nejste).

Elektroinstalace a instalace plynu

Některé elektroinstalační práce musí být schváleny místním stavebním úřadem, včetně instalace nového obvodu nebo výměny pojistkové skříňky, pokud to neprovádí registrovaný elektrikář, který může práci podepsat sám. Doporučujeme, abyste si najali renomovaného elektrikáře pro všechny práce, které musí být v souladu s předpisy. Pokud tak neučiníte, musíte to nejprve oznámit stavebnímu úřadu (nemůžete začít pracovat, dokud nedostanete souhlas) a zaplatit poplatek za kontrolu. Stejně tak by jakékoli práce týkající se plynu měli provádět pouze odborníci.

Instalatérské práce

Zatímco instalatérské práce obvykle nemají potenciál pro nebezpečné a života ohrožující chyby, které by mohly způsobit elektrické nebo plynové práce, instalatérské chyby pro kutily vám stále mohou způsobit zranění nebo způsobit záplavy a poškození vodou ve vaší domácnosti. Proto i tady je třeba zvážit, co zvládnete vlastními silami a co už nikoliv.

DIY úkoly pro začátečníky

Pro ty, kteří s kutilstvím začínají, je důležité držet se toho, co vám vyhovuje, a před zahájením práce zkontrolovat, zda máte materiály a vybavení k dokončení práce. Vyhraďte si více času, než si myslíte, že potřebujete k dokončení svého projektu – úkoly se často ukáží jako náročnější nebo přijdou neočekávané komplikace. Pak začátečnické úkoly dobře zvládnete.

Mezi práce, které by měla většina kutilských začátečníků zvládnout, patří:

  • Malování a zdobení
  • Odvzdušňování radiátorů
  • Opatření proti průvanu
  • Kontrola nebo doplnění tlaku v systému na vašem kotli
  • Čištění dlaždic nebo opětovné utěsnění kolem umyvadla, vany nebo sprchového koutu
  • Čištění koberců, pohovky a okna
  • Zavěšování obrazů nebo polic
  • Záplatování omítky po drobném poškození
  • Oprava některých problémů se spotřebičem, jako je třeba čištění páchnoucí pračky 

Ale stále je důležité zkoušet pouze práci, na kterou máte dovednosti a zkušenosti. Před použitím si vždy přečtěte pokyny výrobce o materiálech a nástrojích.

Zdroje: Which

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 29.07.2024
Reklama
Reklama