Oprava děr v sádrokartonu do velikosti 5 cm

Oprava děr v sádrokartonu do velikosti 5 cm
Oprava děr v sádrokartonu do velikosti 5 cm. Jak opravit díry v sádrokartonu, které vznikly třeba nárazem předmětu do sádrokartonové stěny nebo z jiných důvodů?  

Příprava k práci

Opravovanou oblast sádrokartonu očistěte. Nožem odřízněte otřepené části díry a všechny kousky zamáčkněte zpět na místo. Místo opravy mírně navlhčete rozprašovačem. Pokud používáte klasický sádrokartonový tmel, je to dobrá volba, protože se lépe se spojí s povrchem. Pokud používáte tmel, který není na bázi vody (tmel s obsahem akrylátu, polymerových vláken a dalších látek neobsahujících vodu), můžete tento krok přeskočit. Pro maximální přilnavost místo opravy vyčistěte a vysušte. Na mastná místa (třeba v kuchyni) použijte fosforečnan sodný („E339“), který seženete ve většině prodejen barev.

Jak nanést tmel

Jakmile máte zeď ze sádrokartonu čistou a mírně vlhkou, na místo naneste stěrkou rozumné množství nesmršťujícího se tmelu. Se širší stěrkou dosáhnete hladšího vzhledu opravy.Tmel stěrkou uhlaďte. Hranu stěrky táhněte jedním plynulým hladkým pohybem směrem k sobě tak, aby stěrka svírala se zdí úhel 30 °. Pokud není výsledná vrstva hladká, stěrku jednoduše otřete, znovu navlhčete a zkuste zeď stáhnout na další pokus. Stěrkou vždy pohybujte směrem k sobě. Nesnažte se o perfektní povrch, po vyschnutí tmelu ho budete moci v klidu vybrousit dohladka.

Jak zabránit vzniku bublin

Pokud opravovaná díra v sádrokartonu vyžaduje více vrstev tmelu, je vždy lepší nanést více tenkých vrstev než jedinou tlustou. Při vysychání tím zabráníte vzniku bublin a prasklin. Budete však potřebovat také delší čas na proschnutí jednotlivých vrstev. Pokud nemáte času nazbyt, kupte rychleschnoucí tmel, kterého lze namíchat malé a rychle zpracovatelné množství, které pak vyschne už za necelých 30 minut. Jakmile je tmel vyschlý, jemně ho obruste dohladka pomocí brusného papíru na sádrokarton, připevněného na sádrokartonovém brusném špalíku. Pokud vám někde zůstaly velké „bobky“ a proužky přebytečného tmelu, odstraňte je nejprve řemeslnickým nožem.

Tenká vrstva nakonec

Drobné nedokonalosti sádrokartonu zakryjte ultra tenkou vrstvičkou vrchního krycího tmelu. Tuto vrstvu nanášejte přes malé dírky a vláskové praskliny tak, jako byste se snažili setřít veškerý tmel. Většinou tento krok zvládnete bez dodatečného broušení.

Zdroje: wikiHow, Claire Douglas Styling, Workshop Bunning

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 22.09.2024
Reklama
Reklama