Zakrytí opravy v sádrokartonu

Zakrytí opravy v sádrokartonu
Zakrytí opravy v sádrokartonu. Pokud opravujete poškození či díry v sádrokartonu, potom je důležité i to, aby oprava splynula s okolím. Nabízíme tipy, jak toho docílit.

Použijte texturu

Pokud to okolní povrch sádrokartonové desky vyžaduje, naneste na něj texturu. Spreje s texturami koupíte v malých tlakových nádobách v obchodech s barvami. Někteří výrobci k nim přibalují i nastavitelnou trysku, se kterou snáze dosáhnete požadovaného vzhledu a tloušťky. Nejprve texturu otestujte na malém kousku starého sádrokartonu, abyste získali potřebný grif – nanášení textury je občas trochu záludné. Nedržte nádobku příliš blízko místa, které stříkáte, jinak by mohly vzniknout fleky. Pro snazší aplikaci nejprve nádobku na pár minut ponořte do teplé vody, a pak řádně protřepejte.

Jeden nátěr nestačí

Když přes texturovanou oblast sádrokartonu přejedete po 15–20 minutách schnutí stěrkou se širokou hranou, dosáhnete „uhlazeného“ vzhledu (namísto vzhledu „pomerančové slupky,“ který má nesetřená textura). Na opravované místo naneste dvě vrstvy základního nátěru. Jedna vrstva nejspíše nepostačí, protože tmel ve spojích nasákne barvu, díky čemuž bude oprava vypadat „nedodělaně“. Jak základní nátěr, tak barvu nanášejte válečkem, je-li to jen trochu možné. Štětec by mohl zanechat šmouhy. V obchodech s domácími potřebami najdete pro tyto účely malé pěnové válečky, které se pro tyto opravy dokonale hodí. Jsou levnější a čistí se snáze než velké malířské válce. Jakmile základní nátěr správně vyschne, přemalujte opravené místo. Vyschnutí zabere nejspíše pár hodin, lepší je však vyčkat přes noc. Pamatujte, že setřením trochy přebytečného tmelu vlhkou houbičkou uděláte méně nepořádku než broušením, přičemž často dosáhnete stejně dobrých výsledků.

Návod na snadnou opravu

Pokud je díra poměrně malá, vezměte kus ocelové vaty, pečlivě ji napěchujte do díry tak, aby dosahovala těsně pod povrch sádrokartonu, a pak díru vytmelte. Takto opravíte drobné díry snadno a rychle. Tmel nanášejte v tenkých vrstvách. Ušetříte si tím spoustu broušení a nepořádku. Ruční brusné špalíky na broušení sádrokartonu mají mezi brusným papírem a rámem pěnový polštář. Díky tomu dosáhnete obvykle lepších výsledků než s brusným papírem nataženým na kusu dřeva. „Brusný papír“ na sádrokarton je ve skutečnosti jemná plastová mřížka, která zachytává prach z tmelu mnohem lépe než běžný smirkový papír. Při nanášení tmelu vždy ze stěrky mezi tahy setřete přebytečný materiál. Když budete tmel stahovat špinavou stěrkou, výsledek nebude valný. Snažte se vyhnout vytváření velkých propadlých míst. Je jednodušší seříznout malé výstupky než vybrušovat velké prohlubně. Jinými slovy, je lepší použít více tmelu než méně (pokud tedy nemáte problém po zaschnutí přebytečný materiál obrousit, oříznout či setřít).

Zdroje: wikiHow, Claire Douglas Styling, Workshop Bunning

Zdroje foto: Freepik.com

 

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 16.09.2024
Reklama
Reklama