Oprava děr v sádrokartonu od 7 do 10 cm

Oprava děr v sádrokartonu od 7 do 10 cm
Oprava děr v sádrokartonu od 7 do 10 cm. Pokud sádrokartonové stěny ve vašem bytě vyžadují opravu, každá velikost děr má svoje specifika.  

Nakreslete si pravoúhlý tvar

Jak na díry v sádrokartonové stěně přibližně střední velikosti? Ohraničte si poškozené místo rámečkem nebo úhelníkem. Tužkou si okolo díry na zdi nakreslete čtverec nebo obdélník. K odřezání poškozené části zdi použijte nůž na sádrokarton, pilu děrovku nebo jiný vhodný nůž. Když si nakreslíte tvar s rovnými hranami, usnadní vám to výrobu padnoucího náhradního kousku sádrokartonu na výměnu.

Vyznačte skutečný tvar díry

Z nového kusu sádrokartonu vyřízněte záplatu. Ta by měla být v každém směru o 7–8 cm větší než díra ve zdi, aby opravdu dobře kryla. Na zadní stranu výplňového kusu sádrokartonu si vyznačte skutečné rozměry díry ve zdi. Nezapomeňte si tento rámeček na výplni vycentrovat, a také si vyznačte všechny čtyři hrany.

Jak získat přesah

Velmi jemně ze zadní strany výplně odstraňte proužky materiálu s omítkou. Tím získáte 7,5 cm široký papírový přesah. Výplňový kus sádrokartonu vložte do díry. Měl by tam perfektně zapadnout tak, aby několik centimetrů papíru přesahovalo díru na všech stranách. Záplatu překryjte sádrokartonovým tmelem. Ten uhlaďte stěrkou se širokou hranou. Než budete pokračovat, nechte opravované místo vyschnout.

Konečná úprava
Opravené místo zlehka obruste velmi jemným smirkovým papírem. Až skončíte, setřete místo vlhkou houbičkou, čímž odstraníte prach vzniklý při broušení. Pokud je to nutné, aplikujte další vrstvu tmelu. Každou z nich pak lehce obruste, nebo setřete vlhkou houbičkou.

Zdroje: wikiHow, Claire Douglas Styling, Workshop Bunning

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 30.09.2024
Reklama
Reklama