Jak nakládat s mokrým dřevem na topení

Jak nakládat s mokrým dřevem na topení
Jak nakládat s mokrým dřevem na topení. Palivové dřevo z různých druhů stromů se velmi liší tepelným obsahem, vlastnostmi hoření a celkovou kvalitou. Co dělat, pokud máte čerstvé mokré dřevo?

Proč se spalování mokrého dřeva nedoporučuje

V naší oblasti hledejte jako palivové dřevo hlavně borovici, smrk, dub, buk, akát, ořech, jasan, javor. Spalování mokrého dřeva je velmi ošidné a nedoporučuje se. Povede ke zvýšení kouře a emisí a bude produkovat málo tepla. Povede to také k zčernání skla kamen a nahromadění sazí v komíně. Použití suchého dřeva také znamená, že k výrobě stejné úrovně tepla je potřeba méně polen.

Dobré usušení je důležité

Dřevo by mělo být před použitím jako palivové dřevo vyschlé. To obvykle trvá nejméně šest až devět měsíců sušení po řezání čerstvého dřeva. Čerstvé dřevo by mělo být naštípáno a sušeno na vzduchu po dobu nejméně šesti měsíců (déle u tvrdého dřeva). Čerstvě pokácené dřevo by mělo být nařezáno a rozštípáno na malá polena a před použitím ponecháno uschnout v krytém, ale vzdušném skladu. To může trvat 12 až 36 měsíců v závislosti na podmínkách skladování a hlavně druhu. Například jasan může potřebovat pouze 12 měsíců, ale dub nejméně 36 měsíců. Vyschlé dřevo bývá tmavé barvy, na koncích popraskané, lehké a jeho kůra se snadno láme nebo loupe.

Více kouře a nebezpečí požáru

Potíže se spalováním dřeva vznikají, když dřevo není dostatečně suché (nebo vyzrálé). Spalování dřeva s vyšším obsahem vlhkosti produkuje více kouře a méně tepla. Kouř vznikající při spalování "zeleného" dřeva také přispívá k usazování kreosotu v komínech, což vytváří potenciální nebezpečí požáru. Mokré palivové dřevo se těžko vznítí, pomalu hoří a vytváří nadměrný kouř. Kouř ze dřeva obsahuje mnoho chemických látek a při vdechování je škodlivý pro naše zdraví.

Jak používat vlhkoměr

Ideální obsah vlhkosti pro palivové dřevo je 15-20 %. Čerstvě nařezané dřevo může mít obsah vody mezi 60 % a 80 % a při použití v kamnech se bude rovnat spalování hlavně vody. Mokré dřevo může vytvářet nadměrný kouř, který je plýtváním palivem. Spalování suchého, palivového dřeva s obsahem vlhkosti 20 % nebo méně může ušetřit peníze a pomoci snížit škodlivé znečištění ovzduší – uvnitř i venku.

Zdroje: Johnson K-State, Spokane Clean Air, Family Handyman, Stove Industry Association

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 04.10.2024
Reklama
Reklama