Co se hodí a nehodí do kompostu

Co se hodí a nehodí do kompostu
Co se hodí a nehodí do kompostu. Sbírejte listí a posekanou trávu. Obojí je ceněný materiál pro výrobu kompostu. Naopak jiné materiály na kompostování tolik vhodné.

Materiály bohaté na uhlík a dusík

Listy jsou jedním z nejcennějších kompostových materiálů, protože jsou bohaté na uhlík a dostatečně malé, aby se daly snadno začlenit do kompostu. Nejlepší jsou opadavé listy; Nepoužívejte stálezelené listy, jako je cesmína, vavřín a jehličnany. Počkejte, až listy začnou hnědnout, než je shrabete. Některé listy mohou být ponechány pod stromy a keři, kde se samy zkompostují. To pomáhá snížit množství nového mulče potřebného k pokrytí oblastí kolem vašich stromů a křovin. Posekaná čerstvá tráva je bohatá na dusík a slouží jako aktivátory kompostu. Přidejte posekanou trávu do kompostu v tenkých vrstvách, abyste zabránili zplstnatění. Poté přidejte dvojnásobný objem v hnědých materiálech, abyste vyrovnali poměr uhlíku a dusíku.

Příliš mnoho listů? Zkuste "kompostování listů".

Pokud máte příliš mnoho listí na to, abyste ho zapracovali do kompostovacího koše, můžete hromadu listí jednoduše zkompostovat samotnou. Hromada listí by měla mít průměr alespoň 120 cm a výšku 90 cm. Mezi každých 30 cm listí zahrňte vrstvu hlíny. Hromada by měla být dostatečně vlhká, aby se při ručním vymačkání vzorku odebraného z interiéru objevilo několik kapek vlhkosti. Kus plastové fólie přes hromadu zabrání jejímu podmáčení. Zatěžte plech na okrajích kameny, ale snažte se listy příliš nestlačovat. Hromada se zkompostuje za čtyři až šest měsíců, přičemž materiál bude tmavý a drobivý. Listový kompost se nejlépe používá jako organický doplněk půdy a kondicionér; Obvykle se nepoužívá jako hnojivo, protože má nízký obsah živin.

Sbírejte zbytky letniček

Letničky z vaší zeleninové zahrady, které dokončily plodnost a nyní odumírají, lze odložit pro kompostování. Velké rostliny s velkým tělem, jako jsou rajčata a brokolice, lze nasekat na o něco menší kusy, aby se snáze kompostovaly, ale není vhodné dávat kořenovou hmotu do kompostu. Vyhněte se kompostování jakýchkoli rostlin, které mají problémy s chorobami nebo plísněmi. Teoreticky teplo z procesu kompostování zabije spory chorob, ale v praxi ne všechny hromady kompostu dosahují maximálního tepelného potenciálu.

Větve se nehodí, květiny ano

Silné stonky a větve by měly být z kompostu vynechány. Mohou být vhozeny do jakýchkoli nízkých oblastí vašeho dvora jako "skládka", protože se nakonec rozloží. Květiny také obsahují mnoho živin, které jsou ideální pro kompostování. Pokud jsou vaše letničky "nohaté", vytrhejte je a vyhoďte je do kompostu a obdělejte záhon. Podzimní trvalky ponechte, dokud jsou listy zelené, a jakmile zhnědnou, ořízněte je a listy zkompostujte.

Oddělte materiály pro vrstvení do kompostu

Umístěte materiály, které jste shromáždili, na dvě samostatné hromádky vedle kompostovacího koše. Jedna hromada je určena pro hrubé materiály, jako jsou stonky, hotové letničky ze zahrady, větve a prořezávání keřů. Druhá hromada je určena pro jemnější materiál, jako je listí, posekaná tráva a menší zahradní odpad. Když začnete plnit kompostovací koš, nezapomeňte kombinovat "zelené" přísady, jako jsou kuchyňské slupky, a "hnědé" přísady, jako jsou listy, větvičky a skartovaný papír, abyste zajistili kvalitní kompost.

Zdroje: DIY, Growveg, Learn Eartheasy

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 13.10.2024
Reklama
Reklama