DIY postup mytí oken

DIY postup mytí oken
DIY postup mytí oken. Nejlepším domácím způsoben čištění oken je prostě smíchat 10 litrů vody a asi lžičku prostředku na mytí nádobí dohromady v kbelíku.

Drhnutí skla

Někteří lidé používají k čištění oken ocet a vodu. Pokud jste s mytím otáleli tak dlouho, že myjete okna při teplotách pod bodem mrazu, přidejte do vody roztok na ostřikování čelního skla automobilu, aby voda na skle nezamrzala. Prvním krokem v procesu čištění venkovních oken je vydrhnutí skla ve všech úhlech, aby se vyčistily hrany. Ujistěte se, že jste umyli každý čtvereční centimetr skla. Tato technika vám umožní okamžitě dosáhnout dobrých výsledků. Stěrkou pohybujte vodorovně po skle, stejně dobře budou fungovat vertikální tahy. Pokud pracujete svisle, nakloňte stěrku tak, aby přebytečná voda odtékala do nevyčištěné oblasti.

Vyčištění počátečního pruhu skla

Nakloňte stěrku tak, aby se skla dotýkal pouze její roh. Poté začněte v horním rohu skla a očistěte úzký pruh skla shora dolů na jedné straně. Tento čistý pruh usnadňuje zahájení vodorovných tahů.

Stěrka přes horní část

Přitlačte sací lištu k okennímu sklu v horním rohu a plynule ji táhněte přes okno. Soustřeďte se na to, aby horní část stěrky byla v kontaktu s horním okrajem okna.

Otřete stěrku dočista

Otřete čepel stěrky o čistý ručník nebo ji otřete přes kbelík, abyste odstranili nečistoty a přebytečnou vodu.

Práce na okně

Začněte znovu, přičemž horní část stěrky překrývá předchozí tah přibližně o 5 cm. Vytáhněte stěrku přes okno pod úhlem, abyste nasměrovali přebytečnou vodu dolů. Otřete a opakujte tahy.

Otřete přebytečnou vodu

Dalším krokem při čištění venkovních oken je použití hadru k setření přebytečné vody podél spodního okraje okna. Poté strčte prst do suchého místa na samostatném hadru, který nepouští vlákna, a přejeďte jím po obvodu okna, abyste odstranili veškerou zbývající pěnu. Otřete všechny šmouhy pomocí čisté oblasti hadříku, který nepouští vlákna. Hadr vyměňte, když už na něm nemůžete najít žádná čerstvá, čistá místa.

Stěrku můžete použít i uvnitř domu

Profesionální čističi oken používají stěrky uvnitř neustále, a to i v domech s okenními rámy z mořeného a lakovaného dřeva. Při čištění oken stěrkou v interiéru je klíčové vytlačit většinu mýdlové vody, abyste zabránili nadměrnému odkapávání a stékání. Poté položte stěrku na okraj kbelíku, místo abyste ji po každém okně pouštěli do vody. Mějte v kapse hadr, abyste mohli otřít stěrku a rychle odstranit mýdlovou vodu, která stéká na dřevo. K otření obvodu skla použijte samostatný čistý hadřík. Hadry z mikrovlákna také na mytí oken skvěle fungují.

Zdroje: Family Handyman, Ideal Home, Bob Vila, Good Housekeeping

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 20.10.2024
Reklama
Reklama