Přežijí i drsné podmínky
Mezi oblíbené zimní rostliny patří listová zelenina, která přežije i ty nejdrsnější podmínky – dokonce i sníh, déšť a led – nebo mrkev, tuřín, cibule a další zelenina připravená k dušení.
Pokud chcete své zimní zelenině pomoci v nejchladnějších částech roku, přidejte do zahrady ochranný kryt. Malý skleník nebo ochranný kryt podobný skleníku umožní těmto rostlinám růst v počasí i pod bodem mrazu, a dokonce i během slabého sněžení. To umožňuje lidem pěstovat si vlastní potraviny po celý rok.
Čtyři tipy
Jste připraveni začít vysazovat vlastní zimní zeleninovou zahradu? Nabízíme čtyři tipy na nejodolnější plodiny, které vydrží vše, co chladné počasí přinese.
Špenát
Špenát je dostatečně houževnatý, aby rostl při teplotách pouhých 3 °C, ale dostatečně jemný, aby poskytl lahodný základ pro zimní saláty, hlavní jídla a dipy. Špenát zasaďte asi osm týdnů před prvním datem mrazu a použijte kryty k prodloužení období sklizně.
Růžičková kapusta
Růžičková kapusta preferuje teploty pod 18 °C, ale dokáže přežít i v počasí chladném až cca -5 °C. Vzhledem k jejich dlouhému vegetačnímu období si naplánujte jejich výsadbu asi čtyři měsíce před datem prvního mrazu. Vyberte si místo na plném slunci, ale v létě rostliny růžičkové kapusty zalévejte, abyste je ochránili před horkem.
Horčice
Nenechte se zmást jejím jemným vzhledem. Plodná, rychle klíčící hořčičná zelenina vydrží ve vaší zeleninové zahradě mráz. Pokud máte pochybnosti, předpěstujte si rostliny na podzim uvnitř a po vyklíčení je přesuňte ven.
Polníček
Na některých místech se polníčku říká zimní salát – mrazivé teploty mu nemohou ublížit, ve skutečnosti chlad dokonce zlepšuje jeho chuť. V chladném období však trvá dlouho, než vyroste, a proto je dobré pěstovat polníček v interiéru. Pokud se polníček vysévá v září nebo říjnu, lze ho sklízet od listopadu do prosince. Pro ještě pozdější výsev nezapomeňte použít mrazuvzdornou odrůdu. V závislosti na povětrnostních podmínkách je lze snadno sklízet až do března následujícího roku. Zvláštností polníčku je jeho schopnost regenerace. Pokud odříznete pouze horní listy a kořeny a základnu rostliny ponecháte nepoškozené, zregeneruje se a lze jej spolehlivě sklízet znovu za několik týdnů.
Zdroje: Homes and Gardens, Martha Stewart, Plantura Garden
Zdroje foto: Freepik.com