Zelenina, která lépe chutná po prvním mrazu

Zelenina, která lépe chutná po prvním mrazu
Zelenina, která lépe chutná po prvním mrazu. Některé plodiny chutnají lépe po mrazivém šoku. Právě u kořenové zeleniny může být rozdíl v chuti po několika mrazech nejvýraznější.  

Pastinák 

Jedna z plodin, u které lze zjistit největší rozdíl. Tato kořenová zelenina je opravdu mnohem sladší a chutnější, když se jí uprostřed zimy. To je jeden z důvodů, proč je tato zelenina tak oblíbenou volbou v období Vánoc. Sladkou chuť těchto kořenů můžete skutečně zvýraznit, pokud je opečete v troubě s kapkou medu a olivového oleje.

Červená řepa 

Červená řepa je některými lidmi je milována a jinými nenáviděna. Její obvyklá chuť může být poněkud rozporná. Někteří milují zemité chutě, zatímco jiní jimi nejsou tak nadšeni. Po několika mrazech se však sladká červená řepa může nadchnout i ty největší odpůrce. Zvláště pokud je červená řepa pečená, aby vynikla její přirozená sladkost. Opět platí, že červená řepa se může dobře hodit do pečiva – zejména v její mírně sladší podobě po prvních mrazech.

Růžičková kapusta, klasická kapusta a zimní zelí  

Spousta členů čeledi brukvovitých rostlin (čeleď zelí) jsou také plodiny, které chutnají lépe po mrazu. Růžičková kapusta je jedním z nejznámějších příkladů, běžně se konzumuje kolem Vánoc, kdy zažila několik mrazů a vyvinula se u ní poněkud sladší chuť. Mnoho lidí růžičky jen vaří ve vodě nebo v páře. Ale jedním z tipů je opéct je, protože tento způsob zpracování skutečně zvýrazní jejich sladkost a začne karamelizovat rostlinné cukry. Veškerá kapusta a zimní zelí budou také chutnat lépe po mrazech. Jejich listy jsou nejen o něco sladší, ale mohou být také o něco křehčí poté, co byly vystaveny teplotám mírně pod bodem mrazu.

Tuřín

Košťálové rostliny jsou již dlouho považovány za základ zimní stravy, a to z dobrého důvodu. Chuť mnoha dalších druhů této čeledi rostlin se díky chladu také zlepší. Tuřín je také členem čeledi brukvovitých, a i tuříny budou nejlepší, když je necháte v zemi, aby zažily několik mrazů. Nejen jejich kořeny, ale i listy se dají jíst. A také listí je lepší, když se ho dotkne chlad.

Ostatní listové plodiny

Nejsou to jen košťálové plodiny, ale i některé další listnaté plodiny, které lze vylepšit vystavením mrazu. Jedním z příkladů docela odolných zimních plodin, které budou chutnat lépe po jednom nebo dvou mrazech, je mangold. Tato plodina může bez problémů přežít teploty až do -9 °C. A jeho chuť a texturu lze zlepšit po nástupu chladného počasí.

Pór

Na závěr se zmíníme o poslední rostlině, kterou lze po prvních mrazech také sníst. Tento člen čeledi rostlin allium (cibulovité) je dalším příkladem plodin, které chutnají lépe po mrazu. Pokud půda ve vaší zahradě nezmrzne, pórek lze jednoduše nechat v půdě a sklízet po celou zimu. Vytrhávat ho můžete podle potřeby v nejchladnějších měsících.

Zdroje: Lifehacker, Polytunnel Gardening, Fryd

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 04.11.2024
Reklama
Reklama