Pěstování zeleniny ve skleníku plánujte

Pěstování zeleniny ve skleníku plánujte
Pěstování zeleniny ve skleníku plánujte. Skleník je velkým přínosem pro každou zahradu a umožňuje co nejlépe využít slunce. I ten nejmenší, nevytápěný skleník umožní prodloužit vegetační období.

Můžete zkusit i exotiku

Nejprve si musíte skleník na sezónu připravit. Je třeba odstranit případné škody, které napáchala zima. Skleník je vhodný pro pěstování zeleniny mnoha způsoby. Můžete začít pěstovat odolné rostliny zeleniny dříve než venku. Užijete si dřívější sklizeň na podmínky náročných rostlin rostlin, jako jsou francouzské fazole. Můžete v něm pěstovat rostliny, které jsou náročné na slunce, například plodiny, jako jsou lilek, okurky, papriky a chilli papričky a rajčata. Můžete investovat do exotičtějších, teplomilných rostlin, jako je okra, melouny a sladké brambory, Využijete podzimního slunce k pěstování pozdních salátových plodin, francouzských fazolí. Možná se také budete rozhodovat mezi skleníkem a fóliovníkem.

Kdy použít skleník k pěstování zeleniny?

Produktivní skleník lze používat po většinu roku. Vyhřívaný skleník umožňuje odvětrávání a zajistí nastavitelnou, konstantní, termostatickou regulaci teploty. Poskytuje teplé a vlhké prostředí, které pomáhá semenům klíčit a řízkům rychle zakořenit. Vyhřívané skleníky umožňují maximální celoroční využití včetně zimy, ale jen zřídka jsou nákladově efektivní. Účet za energii pro zimní vytápění může být příliš vysoký, Skleník rostlinám zajistí nejlepší podmínky. Už teď můžete ve skleníku vysévat odolné rostliny, jako je růžičková kapusta, zelí, celer, raný pórek, salát, cibule a hrášek. V polovině jara mohou do půdy semena cuket, tykve a dýně, okurky, francouzské fazole, melouny a kukuřice, aby byly připraveny k výsadbě do skleníku koncem jara nebo venku na začátku léta. Kupte si hotové rostliny paprik a rajčat pro vysazení do nevytápěných skleníků. Pozdě na jaře a na začátku léta vysazujte letní skleníkové rostliny. V polovině léta už budete moci sklízet letní plodiny. Odstraňte odkvetlé okurky, francouzské fazole nebo melouny (lze je nahradit později zasetými rostlinami)

Jak používat skleník k pěstování zeleniny

Plánujte.  Změřte si skleníkové záhony a podlahovou plochu pro pěstební pytle. Zkontrolujte, zda máte prostor pro rozmístění všech letních skleníkových plodin, které plánujete pěstovat. Měli byste mít dostatek prostoru pro sazenice, z nichž mnohé budou přemístěny ven, když bude potřeba prostor pro letní skleníkové plodiny. Rychle dozrávající plodiny pěstované ve skleníku po sklizni uvolní prostor zasetím nebo výsadbou další. Třeba saláty můžete vysévat do okrajů skleníků dříve, než bude potřeba prostor pro letní skleníkové plodiny. Pokud se naučíte efektivně plánovat, využijete i malý skleník na maximum.

Zdroje: Gardeners World, RHS, Gardening Know How, Epic Gardening

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 05.04.2024
Reklama
Reklama