Výměna polic za skříňky se v kuchyni vyplatí

Výměna polic za skříňky se v kuchyni vyplatí
Výměna polic za skříňky se v kuchyni vyplatí. Jde o praktičtější řešení, ve kterém máte hned přehled, co kde je a získáte překvapivě i více úložného prostoru.

Nepříliš praktické skříňky

Kdysi bývaly kuchyňskou klasikou horní uzavřené skříňky nad kuchyňskou linkou, kde se skrývalo vše potřebné k práci, tedy nádobí, kořenky. Ty bývaly hodně hluboké, což není zrovna praktické. Pokud jste potřebovali vzít věc vzadu, museli jste nejdříve vyndat všechno zepředu. Taky tyto skříňky by značně nepřehledné. Bylo v nich moc věcí na standardizovaných policích stejné velikosti (někde se dala nastavit výška, ale mnohde ani to ne). To neumožňovalo správnou organizaci. Proto je moderní trendem dávat přednost otevřeným policím, které jsou praktičtější. Menší poličky na kořenky, větší na nádobí, různá výška atd.  Taková změna se při rekonstrukci kuchyně rozhodně vyplatí.

Někdy stačí i malý prostor

Někdy i malá změna může funkčnost kuchyně povýšit. I když jsou kuchyňské police teoreticky výborným řešením prostoru, není to vždy a všude proveditelné. Pokud vaše rozvržení kuchyně neumožňuje instalovat dlouhé metry polic, nemusíte se stylu úplně vzdát. Místo toho se rozhodněte třeba pro menší pár, abyste na něm předvedli své oblíbené vintage kousky nádobí. Dá se instalovat třeba do nějaké niky. Také můžete úspěšně kombinovat systém horních skříněk s poličkami.

Zkuste kolejnici

Pokud máte k dispozici dostatek prostoru, třeba celou stěnu, využijte ji. Můžete instalovat police o různých výškách. Nezapomeňte vytáhnout a změřit své nejvyšší kusy nádobí a předmětů, které na police chcete umístit, abyste měli dostatek místa mezi policemi. Právě ve variabilitě je hlavní síla a užitek systému otevřených polic v kuchyni. Pokud vám dojde svislý prostor pro police, zkuste přidat závěsnou tyč na hrnce a pánve, jde o velmi užitečné řešení těsně nad linkou, kam už by se další police nevešla nebo by tam překážela.  

Jde o atmosféru kuchyně

Nevyhýbejte se náladovějším tónům při pomalování otevřených polic, zvláště pokud žijete v historickém domě. Zatímco světlé a vzdušné bílé police jsou první volbou v moderních interiérech, tvarované dřevěné police v tmavém odstínu (jsou natřeny tmavou barvou, aby ladily s obložením) dodávají architektonický dojem přiměřený celku. Při tvorbě polic vždy berte v úvahu celkový osobní duch a atmosféru kuchyně. Můžete zvolit moderní, rustikální, vintage styl. Také držáky polic by měly odpovídat zvolenému stylu. Ve hře je samozřejmě materiál. Pokud nechcete dřevo a máte raději industriální styl, sáhněte po kovových policích. Prima bude, když police budou ladit s obklady.

Zdroje: Country Living

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 11.04.2024
Reklama
Reklama