Spathiphyllum ocení hnojivo z banánové vody i čaje

Spathiphyllum ocení hnojivo z banánové vody i čaje
Spathiphyllum ocení hnojivo z banánové vody i čaje. Jednou z nejčastěji pěstovaných pokojových rostlin u nás je spathiphyllum. Aby kvetlo, můžete ho povzbudit přírodními hnojivy.

Květenství potřebuje hnojení

Chcete-li, aby vás spathiphyllum odměnilo mnoha krásnými bílými květy, musíte ho hodně hnojit. Bez toho se květenství nepovede dosáhnout, a kromě toho nedokáže odolat škůdcům a chorobám. Dalším tipem pro dobré výsledky pěstování je umístění pokojové rostliny. Potřebuje poměrně světlé místo, ale přímé slunce jí nevyhovuje. Péče o pokojové rostliny vyžaduje trochu pozornosti, přitom tyto rostliny například čistí vzduch.

Zkuste banány

Pokud jde hnojivo, nemusíte hned běžet do zahradnictví a kupovat drahá hnojiva. Podobných účinků docílíte také ze zdrojů, které určitě máte doma. Třeba zkuste připravit hnojivo z banánových slupek. Ty jsou výtečné například díky vysokému obsahu draslíku. Tento prvek rovněž povzbudí rostlinu, aby pěkně kvetla. Připravit si toto hnojivo není přitom nijak složité a zvládne to i začátečník. Potřebujete slupky ze dvou bio (pozor to je důležité, nesmí být chemicky ošetřeny) banánů, které nakrájíte na drobnější kousky. Připravte si litrovou či dvě půllitrové nádoby, například zavařovací sklenice. Nasypte do nich kousky slupek. Zalijte vodou, a to převařenou. Nádobu uzavřete pomocí víčka. Nechte slupky louhovat několik dní při pokojové teplotě a potom použijte i zálivce do květináče.

Další tipy na výživnou zálivku

Užitečná může být také zálivka z vody, v níž jste povařili zeleninu. Takto se do ní dostane hodně minerálů. Vždy ale zalévejte teprve vychladlou vodou a pozor, nesmí v ní být obsažena sůl. Spathiphyllum patří podobně jako orchideje k acidofilním rostlinám, má tedy ráda lehce kyselou půdu. Proto mu pomůže i hnojení kávovou sedlinou či zředěným čajem. Napadnou-li rostlinu škůdci nebo se v květináči objeví plíseň, bude se hodit odvar z česneku. Oloupané stroužky z jedné hlavičky česneku přelijte litrem převařené vody a louhujte dva dny. Přelijte jím kořenový bal nebo lehce postříkejte listy, je-li plíseň na nich.

Zdroje: Tom´s Guide, The Spruce

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 21.04.2024
Reklama
Reklama