Jak se zbavit nečistot na zdech

Jak se zbavit nečistot na zdech
Jak se zbavit skvrn a nečistot na zdech. Krásně vymalované či vytapetované zdi nevydrží věčně. Občas se na nich objeví nehezký flek, který hyzdí interiér. Jak ho odstranit?

Bělení skvrn od vody

Než se pustíte do přemalovávání stropu či stěn, abyste se zbavili skvrny od vody, vyzkoušejte tuto snadnou domácí opravu. Postříkejte místo roztokem bělidla a vody (10% bělidla) a počkejte den nebo dva. Pokud se jedná o starou skvrnu, použijte odstraňovač plísní z obchodu. Budete překvapeni, jak často skvrna do druhého dne zmizí. Funguje na plochých i texturovaných stropech a stěnách. Noste při aplikaci ochranné brýle a ujistěte se, že chráníte stěny a podlahy plastovou fólií, aby se roztok nedostal jinam než na místo určení. Tuto techniku lze použít i při boji s plísní.

Opravte šev tapety

Pokud máte šev tapety, který se rozpadá, znovu aktivujte pastu kolem mezery hadrem namočeným v teplé vodě. Držte hadr nad oblastí zhruba minutu nebo dvě a poté opatrně otevřete mezeru na o něco větší vzdálenost, abyste měli více místa pro tmel. Do mezery zatlačte tmel na švy (bílého lepidla stačí pouhá špetka) a papír přitlačte válečkem ke zdi. Přebytečný tmel očistěte houbou.

Zakryjte skvrny na stěnách a stropě

Odolné skvrny na stěnách a stropu od fixů, tužky, inkoustu, kouře, mastnoty můžete odstranit pomocí aerosolového nátěrového odstraňovače skvrn ve spreji. Dá se aplikovat na různé povrchy včetně omítky, sádrokartonu, dřeva, cihel či tapet, Je smíchán tak, aby se sladil se starým nátěrem, a dokonce má vertikální stříkací trysku, díky čemuž je hračkou i nástřik na strop. Před nastříkáním na strop položte na podlahu hadr a stěny přilepte plastovou fólií.

Skryjte díru detektorem kouře

Máte málo času a peněz a strop zdobí z nějakých důvodů nehezké odloupnutí omítky nebo jiný kaz třeba po přesekávání instalace elektrických rozvodů nebo špatném zavěšení lustru? Místo záplatování díry ve stropě (což často znamená přemalování celého stropu), ji stačí zakrýt detektorem kouře na baterie. Už nebudete muset s nechutí pozorovat žádnou díru a naopak budete mít zaručenu větší bezpečnost.

Zdroje: Family Handyman

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 03.06.2024
Reklama
Reklama