Opravy v domácnosti, které zvládnete sami

Opravy v domácnosti, které zvládnete sami
Opravy v domácnosti, které zvládnete sami. Na řadu prací v domácnosti si nemusíte volat odborníky, protože je velmi dobře zvládnete sami. Přinášíme tipy na snadnou údržbu a opravy.

Zkontrolujte těsnění oken a dveří 

Různé typy oprav v domácnosti zvládnete sami. Třeba s některými problémy s toaletou nebo také odtokem u dřezu či vyčištěním koberce si poradíte svépomocí.  Jednou nebo dvakrát ročně si udělejte čas na důkladnou kontrolu těsnění kolem oken a dveří. Malé praskliny mohou vést k neefektivnímu vytápěnému nebo chlazení domu, což může přetížit vaše systémy. Dochází pak samozřejmě k tepelným únikům. Každé léto byste měli zkontrolovat vnější stranu oken a doplnit chybějící tmel pro dokonalé těsnění. Ostrým nožem odstraňte prasklý, suchý nebo jinak poškozený tmel a nahraďte jej čerstvým. Tím zabráníte průvanu, což vám pomůže udržet nízké náklady na energii a pohodlí vašeho domova. Aplikace izolační fólie na okna během zimy může dále snížit průvan a zvýšit účinnost.

Pravidelně čistěte cívky chladničky 

V průběhu času se na cívky za vaší chladničkou přilepí všechny druhy prachu, mastnoty a nečistot. Váš spotřebič je v lepším případě neúčinný, v horším případě dokonce nebezpečný. Spirály jsou to, co vaše chladnička používá k chlazení, takže pokud jsou plné prachu a jiných nečistot, chladnička se bude muset více snažit, aby se ochladila. Nejlepší způsob, jak vyčistit cívky chladničky, je vysát z nich prach vysavačem. Odpojte ledničku, vytáhněte ji ze zdi a najděte cívky. Měly by být buď za kovovou deskou vzadu, nebo za lednicí Použijte kartáčový nástavec vysavače a odstraňte špínu. Pomocí hadříku potom cívky jemně otřete, abyste zachytili vše, co vysavač nezvládl.

Opravte netěsnou trubku 

Únik vody je nevyhnutelným negativem vlastnictví domu. Bez ohledu na to, kolik času věnujete údržbě, potrubí se může poškodit a voda bohužel pronikne tam, kde by neměla být, což může způsobit velké škody na vašem domě, pokud se neléčí. Existuje mnoho dočasných oprav netěsných trubek, které můžete použít, jako je epoxidový tmel nebo trubkové svorky, pokud ještě nechcete volat instalatéra. Existuje však mnoho druhů potrubí, které vyžadují různé metody k odstranění netěsnosti. Pokud je únik z odtokové trubky uvnitř zdi nebo jednoduše nad rámec toho, co si můžete udělat sami, zavolejte odborníka.

Zdroje: Habitat

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 31.05.2024
Reklama
Reklama