Co v domě renovovat nejdříve? Začněte kuchyní

Co v domě renovovat nejdříve? Začněte kuchyní
Co v domě renovovat nejdříve? Začněte kuchyní. Když se rozhodnete pro komplexní rekonstrukci domu, nastává zásadní otázka: Jaké jsou priority? Poradíme vám, jak si stanovit správné pořadí prací.

Když nejde o havarijní stav

Velkým oříškem je obnova velmi starého domu. Samozřejmě se situace liší, když přestavujete starý dům, který vzhledem ke svému havarijnímu stavu vyžaduje zásahy s jasnou preferencí. V takovém případě přijdou jako první na řadu nestabilní základy, dále jde o střechu, aby do domu nezatékalo. Můžete se setkat rovněž s problémem, že se v domě nalézají toxické materiály, například azbest, a s těmi si musíte poradit. My máme ale na mysli situaci, kdy nejste postaveni před tak náročný úkol a chcete „jenom“ modernizovat zastaralý, nicméně již funkční dům, aby odpovídal současným trendům. Jak na to?

Většina nákladů se vám vrátí

Majitelé domů často chtějí vědět, v jakém pořadí by měli dům renovovat. Nejlepší je začít s kuchyní, protože tyto přestavby přidávají vašemu domovu významnou hodnotu. Podle zprávy americké Národní asociace průmyslu přestaveb za rok 2022 o dopadech přestavby domu realitní kanceláře odhadují, že majitelé domů mohou získat zpět 75 % nákladů na kompletní renovaci kuchyně, pokud svůj dům prodají. Navíc, pokud máte zastaralou kuchyň, vylepšení prostoru vám umožní lépe si všechno užít, když jste doma a vaříte.

Vytvořte bariéry

Stručně řečeno, jde-li o přestavbu jednotlivých místností, je nejlepší zabývat se nejdříve kuchyní, protože tato práce vytváří nejvíce prachu a nečistot. Určitě nechcete, aby suť, prach a další znečištění likvidovalo nové nátěry nebo jiné načisto dokončené práce. Vždy je dobré izolovat průnik jakéhokoliv demoličního nepořádku do ostatních prostor domu a bytu tím, že na dveře nebo průchody umístíte plastové bariéry v podobě fólií.  Vzhledem k tomu, že rozsáhlá přestavba kuchyně obvykle trvá několik měsíců, budete muset zřídit dočasnou náhradní improvizovanou kuchyň v jídelně, pokoji nebo jiném přilehlém prostoru vašeho domu.

Zdroje: Better Homes & Gardens

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 24.05.2024
Reklama
Reklama