Jak čistit koberec octem nebo jedlou sodou?

Jak čistit koberec octem nebo jedlou sodou?
Jak čistit koberec octem nebo jedlou sodou? Vyčistit koberec můžete i doma běžně dostupnými prostředky, které máte v kuchyni. Nepotřebujete drahé přípravky.

Když použijete ocet

Domácí úklid bude hračkou. Smíchejte jeden díl destilovaného bílého octa a tři díly studené vody. Při čištění koberce ode zdi ke zdi budete muset láhev několikrát naplnit. Navlhčete koberec. Při práci na malé ploše nastříkejte octový roztok na koberec, dokud nebude velmi vlhký. Postupujte jako byste tvořili mřížku, abyste věděli, kde jste uklidili. Pokud čistíte plošný koberec, přijměte zvláštní opatření k ochraně podlahy pod kobercem, aby nedošlo k poškození vlhkostí.

Další postup

Nechte roztok vsáknout. Ponechte roztok na koberci po dobu pěti minut, aby se nečistoty začaly rozkládat. Osušte roztok. Pomocí hadříku z mikrovlákna odstraňte roztok a nečistoty. Připravte si kbelík s čistou vodou na opláchnutí hadříku z mikrovlákna. Vodu často vyměňujte, jakmile se zašpiní.

Jak zrychlit sušení

Zvyšte rychlost sušení tím, že do místnosti necháte proudit trochu vzduchu. Otevřením dveří a oken zvýšíte proudění vzduchu v místnosti nebo přidáte oscilační ventilátory. Nedovolte provoz na koberci, dokud není zcela suchý. Pokud musíte místnost používat, když je koberec vlhký, položte na dopravní cesty plastové fólie nebo plachty, abyste zabránili znečištění.

Jak čistit koberec jedlou sodou

Vysajte koberec, abyste odstranili uvolněné nečistoty. Smíchejte směs jedlé sody a soli v poměru jedna ku jedné. Naplňte láhev s rozprašovačem studenou vodou. Hojně posypte koberec směsí. Možná pro vás bude jednodušší pracovat ve vzoru mřížky, začít v rohu a postupovat směrem k východu. Nastříkejte místo rozprašovačem naplněným čistou vodou. Koberec by měl být velmi vlhký, ale ne promočený.

Opatrně kartáčujte

Pomocí kartáče zapracujte jedlou sodu do vláken. Jděte jedním směrem a poté druhým směrem pod úhlem 90 stupňů. K setření uvolněných nečistot použijte staré ručníky nebo hadry. Je v pořádku nechat ve vláknech trochu jedlé sody. Nechte koberec zcela vyschnout na vzduchu. Pomocí vakua odstraňte veškerou zbývající jedlou sodu, která zůstala ve vláknech.

Zdroje: The Spruce

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 04.07.2024
Reklama
Reklama