Čím se liší červencový výsev od jarního?

Čím se liší červencový výsev od jarního?
Čím se liší červencový výsev od jarního? Pokud jste se rozhodli do zahrady něco zasadit ještě v tomto období, bude pro vás důležité vědět, v če je to jiné než na jaře. 

Vyzkoušejte štafetovou výsadbu

Sklidili jste salát, špenát, hrášek a cibuli. První brambory jste vykopali, a právě jste natrhali česnek, abyste ho pověsili na uschnutí. Červencem ale sezóna zahradníka rozhodně nekončí. Nyní se potýkáte s holými místy a do prvního mrazu zbývají nejméně tři měsíce. Potřebujete provést "druhou výsadbu". Když skončí jedna plodina, začněte pěstovat další. Ale co můžete zasadit uprostřed léta, ve všem tom horku? Ve skutečnosti existuje několik možností, ale kde začít?

Odlišnosti proti prvnímu výsevu

Podívejme se, co se nyní při plánování druhé úrody liší od našeho jarního výsevu: Půda se ohřála spolu s denními a nočními teplotami vzduchu. To může znamenat, že semena musíte zasadit asi dvakrát hlouběji, abyste se vyhnuli jejich vyschnutí. To také znamená, že vaše semena pravděpodobně vyklíčí rychleji, pokud budou udržována vlhká. Mějte na paměti, že většina semen nevyklíčí při teplotách půdy nad 32 °C.

Větší nutnost zavlažování

Půda může být sušší nebo dokonce příliš horká, i když se to bude rok od roku lišit. Ve srovnání s jarními podmínkami budete muset věnovat větší pozornost potřebám zavlažování. Možná budete muset zastínit nějakou oblast nebo zasadit za mřížovinu, abychom našli chladné místo. Použití slaměného mulče je další možností, jak zastínit půdu před přímým sluncem.

Můžete se spolehnout na spoustu slunce

Nyní je mnohem více denního světla a budete pokračovat s nejméně 12 hodinami slunečního svitu až do konce září. To je dobrá zpráva pro mnoho našich oblíbených druhů zeleniny, které vyžadují dlouhé hodiny denního světla, aby kvetly a následně vyprodukovaly plodiny. Jakmile máte méně než 10 hodin slunečního svitu (konec října), většina rostlin přestane produkovat květy.

Dodejte půdě živiny kompostem

Plodiny mají méně času na růst, takže musíte hledat ty, které dozrávají rychleji. V červenci je více hmyzu, který hledá potravu zdarma. Pokud jste zavaleni zavíječi tykví, možná nebudete chtít právě teď vysazovat další tykve. Pochopení životního cyklu a potravních preferencí škodlivého hmyzu vám umožní získat přehled o nejlepší době výsadby. Poté, co se půda již postará o počáteční úrodu, bude potřebovat povzbudit kompostem nebo hnojivem.

Počítejte s kratšími dny

Jako vždy obsahuje zadní strana vašich balíčků semen zeleniny velké množství informací. Nezapomeňte si poznamenat počet dní do zralosti po vyklíčení a přidat týden nebo navíc dva kvůli kratším dnům. Poté můžete počítat kdy začít sít od průměrného data prvního mrazu.

Zdroje: Thompson a Morgan, TyleArboretum

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 22.07.2024
Reklama
Reklama