Nezapomeňte na okurky a bazalku
Okurky na nakládání vysévejte do interiéru, abyste je později přesadili ven. Plody sbírejte, když jsou malé, očekávejte, že se sklízením začnete koncem léta. Bazalku vysejte do květináčů, abyste ji měli nyní na terase a na zimu ji přenesli dovnitř. Proveďte svůj poslední přímý výsev červené řepy na podzimní sklizeň. Stále je čas na přímou setbu rychle dozrávající mrkve. Rychle rostoucí bylinky, jako je koriandr, kopr a petržel, vysévejte přímo do země nebo do nádob.
Zkuste kukuřici, fazole i kedlubny
Odolnou kukuřici vysévejte do záhonů, abyste mohli sklízet během podzimu a zimy. Dále zkuste čekanka pro chutnou podzimní úrodu. Pokud to prostor dovolí, vysejte fazole – prodloužíte tak jejich období sklizně až do podzimu. Přímo je vysévejte nebo předpěstuje v malých květináčích. Očekávejte zahájení sklizně koncem srpna. Chcete-li něco neobvyklejšího, zkuste kedlubnu – přímo ji zasejte do zahradu, abyste mohli sklízet přibližně za 8 týdnů. Pokračujte v přímém výsevu semen salátu každé tři týdny, abyste si zajistili nepřetržitý přísun těchto zdravých zelených živin.
Čas na hrách i jarní cibulku
Proveďte poslední výsev hrachu, aby vyrostl před příchodem mrazíků. Můžete vysít špenátu pro podzimní a zimní úrodu. Vždy po několika týdnech provádějte malé přímé výsevy ředkviček, měli stálý přísun této výživné zelniny. V horkém počasí je nezapomeňte často zalévat a očekávejte, že do měsíce začnete sklízet. Pokračujte ve výsevu jarní cibulky pro rychlou úrodu, kterou můžete přidat do salátů a smažených hranolků. Dodejte svému pozemku trochu barvy výsevem mangoldu. Ten úspěšně přezimuje, aby vám na jaře poskytl rekordní úrodu. Můžete zkusit také přímý výsev tuřínu do země do hloubky 1 cm. Semenáčky vyjednoťte, aby se nacházely 15 cm od sebe a udržujte půdu kolem nich vlhkou. Očekávejte, že sklizeň začne za 60 dní. Vysaďte klíčící brokolici a rostliny od sebe oddělte na vzdálenost 60 cm. Vysaďte zimní zelí a nechte mezi rostlinami asi 45 cm, protože jsou poměrně velké! Vysaďte také zimní zeleninu, jako je odolný květák, pórek a klasickou i růžičkovou kapustu.
Zdroje: Thompson a Morgan
Zdroje foto: Freepik.com