Co musíte udělat, než začnete natírat okna?

Co musíte udělat, než začnete natírat okna?
Co musíte udělat, než začnete natírat okna? Pokud se vám nepodaří akci naplánovat, plánujete neúspěch. Proto přípravné práce rozhodně nepodceňujte.

Pokud natíráte venku, podívejte se na předpověď počasí

Natírání oken je poměrně jednoduché, ale vyžaduje čas a plánování, včetně kontroly předpovědi počasí. Pokud plánujete natírat vnější stranu oken, vyberte si den s příznivým počasím a bez předpovědi deště. Vlhkost by měla být nízká a teplota by neměla být ani příliš vysoká, ani příliš nízká, obvykle mezi 10 a 29 °C. Pokuste se vyloučit možnost deště po dobu alespoň 24 hodin.

Odstraňte starý nátěr pomocí škrabky nebo brusného papíru

Stará, odlupující se barva může narušit nový nátěr, který plánujete nanést. Proto je důležité jej odstranit, než začnete natírat. K odstranění staré barvy nebo laku použijte škrabku na barvu nebo brusný papír se střední zrnitostí. U odolných oblastí možná budete muset použít horkovzdušnou pistoli nebo chemický odstraňovač nátěrů. To neznamená, že musíte odstranit veškerý starý nátěr – pouze všechna místa, která jsou příliš silná, loupající se nebo šupinatá. Cílem je dosáhnout relativně hladkého a rovného povrchu.

Odstraňte okenní úchyty, jako jsou kliky nebo zámky

Odstranění kování, jako jsou kliky, zámky nebo západky, z oken usnadňuje rovnoměrné natření celého povrchu. Zabraňuje také tomu, aby se barva dostala na vaše okenní kování. Tyto položky bezpečně skladujte a nezapomeňte všechny šrouby a malé díly uchovávat v samostatné nádobě pro snadnou opětovnou montáž, jakmile dokončíte natírání.

Vyčistěte okna, abyste odstranili nečistoty a nečistoty

Často přehlíženým krokem je důležitost čištění oken před natíráním. Prach, špína a jiné nečistoty se mohou přilepit na lak a vytvořit drsný a neatraktivní povrch. To zahrnuje plíseň, kterou bude nutné před lakováním odstranit. Použijte vlhký hadřík nebo houbu k otření povrchu a ujistěte se, že jste odstranili veškeré pavučiny, prach, plísně nebo špínu. Pro robustnější čištění můžete také použít jemný čisticí prostředek.

Jak malovat okna úhledně a profesionálně

Chcete-li okno profesionálně natřít, použijte štětec se šikmými štětinami, abyste dosáhli úhledných a přesných hran. U hlavních částí rámu a křídla dobře funguje malý kartáč s rovným okrajem. Můžete také použít váleček k rovnoměrnému pokrytí širších rámů. Klíčem je používat dlouhé, rovnoměrné tahy, pracovat od jednoho okraje k druhému, abyste minimalizovali otisky a pruhy štětce. Vždy je nejlepší mít připravený výběr vysoce kvalitních štětců a také několik mini válečků.

Zdroje: The Independent

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 06.09.2024
Reklama
Reklama