Jak změkčit tvrdou vodu pro kuchyňské účely

Jak změkčit tvrdou vodu pro kuchyňské účely
Jak změkčit tvrdou vodu pro kuchyňské účely. Tvrdá voda má některé nepříjemné vlastnosti. Proto je nutné ji změkčit. Jak to provést?

Problémy s minerály

Tvrdá voda obsahuje velké množství minerálů, obvykle vápník a hořčík. Tyto minerály po sobě zanechávají usazeniny, které mohou ucpat odtoky, způsobit skvrny na skle a dlaždičkách, zabraňovat mýdle v pěnění a zanechávat nánosy ve vlasech a na kůži. Vědecké studie sice neprokázaly žádný negativní vliv tvrdé vody na naše zdraví, ani jiné medicínské důvody pro její změkčování, ale jedná se prostě o poměrně nepraktickou věc. Je tedy užitečné vodu změkčit. Jak to provést?

Vodu převařte

Varem voda ztratí jen určitý typ tvrdosti (tzv. dočasnou tvrdost), a proto se nejedná o metodu použitelnou ve všech domácnostech. Vyzkoušejte to a zhodnoťte, zda u vás metoda funguje nebo nikoli:

Přiveďte vodu k varu a několik minut ji nechte vařit.

  • Potom ji nechte několik hodin chladnout. Bílé minerály by měly klesnout na dno hrnce.
  • Čistou vodu přelijte nebo přendejte naběračkou do jiné nádoby a nános nechte v hrnci.
  • Volitelně: před pitím vodu několikrát přelijte mezi dvěma nádobami a zbavte se tak zvláštní pachuti. Vodě tím dodáte vzduch, který ztratila při vaření.

Kupte malý ionizační filtr

Některé ionizační filtry se dají připojit přímo na vodovodní kohoutek, zatímco jiné se prodávají ve formě džbánů pro uchovávání pitné vody. Měkčená voda vždy chutná lépe, ale výsledný efekt závisí hlavně na minerálech, které jsou ve vodě obsažené.

  • Tento "filtr" ve skutečnosti většinu kontaminantů neodstraní, pokud neobsahuje ještě sekundární filtr (jako je například uhlíkový nebo ten pro reverzní osmózu).
  • Většina příznivců kávy nemá ráda chuť kávy připravené z měkké vody.  Při výběru filtru pro připojení k vodovodnímu kohoutku dejte přednost modelu s vypínačem, abyste si mohli regulovat tvrdost podle svých preferencí.

Zdroje: wikiHow, Mayu Water, HomeWater101, Stone Stream

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 03.09.2024
Reklama
Reklama