Tipy na správné kompostování

Tipy na správné kompostování
Tipy na správné kompostování. Začněte tím, že si vyberete nejlepší metodu kompostování pro vás. Zvažte velikost vaší zahrady a úroveň údržby při zakládání nové hromady kompostu.

Ve hře je velikost

Pokud je vaše zahrada malá nebo máte problémy s pohyblivostí, měla by stačit kompostovací nádoba. Pokud je vaše zahrada velká, budete si muset vyrobit velký koš nebo koupit drátěný koš. Můžete kompost založit i formou studené hromady: stačí vše naházet na jednu hromadu na odlehlé místo a vytáhnout kompost ze dna hromady, když ho potřebujete.

Listí v malých dávkách

Přidávejte listy v malých dávkách, abyste zabránili zplstnatění. Proces kompostování se urychluje, když jsou materiály dobře promíchány. Přidejte do kompostovacího koše jen několik hrstí listí najednou; Pokud přidáte příliš mnoho listů, spojí se do mokré hmoty a proces se zpomalí.

Uložte si další materiál pro budoucí kompostování

Suché podzimní listí skladujeme v jutových pytlích a jeden pytel máme vedle kompostu. Když se v zimních měsících přidávají kuchyňské zbytky a další "zelené" materiály, lze na ně naházet vrstvu listí. To pomáhá vyvážit zelené materiály a rozmístit kompost pro rychlejší výsledky.

Ušetřete popel ze dřeva

Pokud máte kamna nebo topidlo na dřevo, podzim je obdobím úklidu popeliště a komína. Popel ze sporáku si uložte (nepoužívejte však kominíky), přidejte jej do kompostovacího koše. Používejte pouze popel z čistých materiálů a posypte kompostem, aby nedošlo ke shlukování.

Hromadu zakryjte nebo použijte přiložený kompostér

Hromada kompostu by měla být vlhká, ale ne promáčená. Jakákoli otevřená hromada kompostu by měla být zakryta plachtou, aby se zbavila přebytečného deště. V ideálním případě by se měly používat uzavřené kompostéry, protože zadržují vlhkost z kompostovaných materiálů, odrazují škůdce, jako jsou mývalové a myši, a urychlují proces kompostování.

Správný poměr uhlíku a dusíku

Dbát na poměr dusíku (zelená) a uhlíku (hnědá) kážou zkušení kompostéři. Pokud přidáte příliš mnoho zbytků jídla nebo "zeleného" materiálu oproti "hnědému" materiálu, bude to zapáchat. Platí to i naopak. Pokud se vaše hromada nerozkládá, přidejte další zbytky jídla nebo "zelený" materiál. Kompost je především o rovnováze. Pokud máte co do činění s mouchami a zápachem, dusík v zeleném materiálu produkuje příliš mnoho enzymů. Pokud se pohybuje příliš pomalu, není dostatek zelených. Zaměřte se na poměr jedna třetina zelené ke dvěma třetinám hnědé.

Sledujte, zda v kompostu není nadbytek plísní.

Neměli byste se znepokojovat, když uvidíte růst plísní ve vaší hromadě kompostu. Ve skutečnosti jsou houby pro tento proces nezbytné. Houby porostou v hromadě kompostu, pokud jsou hladiny celulózy [hnědé] vyšší. Houby kompostu neublíží, ale některé houby mohou být toxické. Růst plísní můžete regulovat provzdušňováním kompostu a udržováním rovnováhy dusíku a celulózy. Nezapomeňte také sledovat teplotu a úroveň vlhkosti.

Zdroje: DIY, Growveg, Learn Eartheasy

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 16.10.2024
Reklama
Reklama