Jak pečovat na podzim o pokojové rostliny a vyčistit skleník

Jak pečovat na podzim o pokojové rostliny a vyčistit skleník
Jak pečovat na podzim o pokojové rostliny a vyčistit skleník. Nyní nastává také čas na vyčištění skleníku a jeho přípravu na zimu. Současně byste měli věnovat pozornost také pokojovým rostlinám.

Pokojové rostliny: jak hnojit, kdy přenést dovnitř

Pokojové rostliny přihnojujte jednou týdně tekutým hnojivem až do pozdního podzimu. Po odkvětu přesaďte orchideje, pokud přerůstají z květináče. Pokojové rostliny zalévejte méně často a v noci je přemisťujte z velmi studených parapetů. Zjistěte, jak zalévat pokojové rostliny. Vysaďte cibulky amaryllis do květináčů, abyste vám vykvetly během vánočních svátků. Přeneste všechny pokojové rostliny, které jste přes léto přemístili ven, zpět dovnitř, než teploty začnou klesat. Přesaďte všechny pokojové rostliny, které výrazně zvětšily svůj objem nebo jsou jim květináče malé, do větších nádob. Maximalizujte množství světla, které vaše pokojové rostliny dostávají, přesunutím na jasnější místa, nebo si vyberte pokojové rostliny, které snesou slabší osvětlení.

Další péče o pokojové rostliny

Některé pokojové rostliny, jako jsou Sansevierie, jsou obzvláště náchylné k usazování prachu na listech. Nezapomeňte je tedy pravidelně utírat. Vezměte si listové řízky z pokojových rostlin, včetně afrických fialek, begónií a prvosenek kapských. Vezměte listové řízky ze sukulentů, jako jsou Echeverie, Crassuly a Rozchodníky. Zkontrolujte, zda vaše pokojové rostliny neobsahují škůdce, jako jsou mšice, třásněnky a červi. Vezměte velkolisté pokojové rostliny do zahrady a opláchněte je hadicí, abyste odstranili nahromaděný prach.

Vyčistěte skleník

Vyčistěte skleník, abyste se zbavili nečistot, které mohou obsahovat přezimující škůdce a choroby. Umyjte skla, aby dovnitř skleníku proniklo co nejvíce slabšího podzimního denního světla. Přineste dovnitř tropické rostliny v květináčích včetně banánů, ananasových lilií (eucomis). Vyložte zasklení skleníku bublinkovou izolací, protože noční teploty začnou klesat. Zkontrolujte, zda rostliny, které do skleníku přinesete zvenku na zimu, neobsahují škůdce a choroby. Připevněte ke skleníku okapy a nainstalujte sud na vodu, abyste dobře využili podzimní déšť. Odstraňte spadané listí z okapů skleníku, aby se neucpaly.

Zdroje: Gardeners World, Thompson a Morgan, Sunday Gardener, House and Garden

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 15.10.2024
Reklama
Reklama