Zelí
Chladné počasí z této lahodné listové zeleniny nedostane to nejlepší, což z ní dělá skvělou podzimní zeleninu k výsadbě. Je známo, že zelí se daří v mrazu a je připraveno ke sklizni v zimě.
Brokolice
Když udeří velmi horké počasí, brokolice vyskočí – což znamená, že zelenina vytvoří semena – což sníží úrodu. Stejně jako ostatním rostlinám tohoto druhu se brokolici daří v chladnějším počasí a při výsevu asi 10 až 12 týdnů před prvním mrazem.
Kapusta
Sluneční světlo a vlhká půda pomohou vypěstovat zdravou kapustu pro zimní sklizeň. Při přípravě podzimní zeleniny dbejte na to, abyste ji chránili před hmyzem. Abyste zabránili malému běláskovi zelnému klást na rostliny vajíčka, jednoduše rostliny zakryjte rounem.
Květák
Pěstování této rostliny trvá v průměru 50 až 80 dní. Podobně jako ostatní brukvovité rostliny by měla být tato plodina vysazena do země téměř 10 týdnů před prvním mrazem pro zdravou zimní úrodu. Tuto košťálovou plodinu pro chladné počasí můžete udržet zdravou odstraněním rostlinných zbytků ze zimní zeleninové zahrady – to také pomůže, aby brouci nezaútočili na květák.
Pastiňák
U pastiňáku začíná zahradní rok výsevem brzy na jaře. Sklizeň může začít přibližně od září. Kořenovou zeleninu však můžete podle potřeby sklízet po celou zimu a používat ji čerstvou, protože lahodné kořeny jsou půdou chráněny před mrazem, mohou snadno zůstat na záhonu a sklízet se vždy pouze v případě potřeby.
Cibule
Jarní cibulka je velmi odolná. Lze ji vysévat ještě na začátku podzimu a sklízet po celou zimu. Ale pozor: pokud si chcete vytrvalou cibuli opravdu vychutnat, nevytrhávejte ze země celou rostlinu včetně cibule, ale pouze odřízněte zelenou – podobně jako pažitku.
Zdroje: Homes and Gardens, Martha Stewart, Plantura Garden
Zdroje foto: Freepik.com