Jakou zeleninu lze sklízet po mrazu?
Ať už první mráz přijde nezvykle brzy, nebo chcete svou úrodu sklízet postupně místo toho, abyste museli skladovat všechny najednou, následující zelenině trochu zimního počasí nevadí. Některé druhy dokonce po prvním mrazu chutnají ještě lépe. Závisí to na řadě faktorů, včetně místního podnebí – které tradičně diktovalo druhy zeleniny pěstované venku – a stále nepředvídatelnějších vzorců počasí. Jinými slovy, rostlina, která je schopna přežít mráz v jedné části země to nemusí zvládnout v jiné. Obecně však platí, že zde je několik příkladů zeleniny, kterou lze sklízet po mrazu, rozdělených podle kategorií:
Kořenová zelenina
Vzhledem k tomu, že zelenina jako mrkev, pastinák, tuřín, a červená řepa rostou (většinou) pod zemí, mají určitou ochranu před mrazem. Zatímco mráz sám o sobě ovlivňuje pouze povrch zahrady, po zamrznutí země se věci mění. Jakmile ale k tomu dojde, tato kořenová zelenina bude poškozena, ne-li úplně zničena. Dalším faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je vlhkost půdy. Tato zelenina je v pořádku, pokud je půda vlhká a není zmrzlá, ale pokud je půda příliš mokrá, může hnít. Také se nebojte, pokud zelené vrcholy kořenové zeleniny, jako je mrkev, pastinák a řepa, nepřežijí mráz. Mohou uhynout, ale pokud půda nezmrzne nebo nebude příliš mokrá, skutečné kořeny – hlavní části, které jíme – budou stále dobré.
Brambory
Brambory jsou zvláštním případem, protože i když je lze sklízet po mrazu, musí být odstraněny ze zahrady téměř okamžitě po vykopání. Pokud brambory necháte ležet na povrchu půdy i krátkou dobu, může se u nich začít vyvíjet jedovatá chemická látka zvaná solanin, která je také zbarví do nechutně zelené barvy.
Zelenina
Zatímco listové saláty mráz nepřežijí, odolnější zelenina, jako je kapusta a mangold, ano. Nejen to, ale po mírném mrazu mohou být o něco sladší. Po mrazu můžete také sklízet červené a zelené zelí, stejně jako jejich příbuzné kedlubny a růžičkovou kapustu – i když možná budete muset odstranit některé vnější listy, pokud jsou poškozené.
Zdroje: Lifehacker, Polytunnel Gardening, Fryd
Zdroje foto: Freepik.com