První masité jídlo po půstu
Nádivka bývala prvním masitým jídlem po 40denním půstu Kdysi se do ní dávaly tři druhy masa, a to vepřové, telecí a jehněčí, vše udušené doměkka a nakrájené na kostičky. Dnes se používá už jenom uzené vepřové. Pokud jde o zelenou zeleninku, můžete kromě špenátu a petrželky použít také mladé kopřivy. Velikonoční nádivka obsahuje uzené maso, pečivo namáčené v mléce, vejce, koření a bylinky. Kromě nádivky můžete hosty pozvat i na pečeného masového beránka nebo jeho sladkou variantu.
Ingredience do akce
Budete potřebovat cca 3 dny staré pečivo (10 rohlíků), cca 400 g tučnějšího vařeného uzeného masa, 6 vajec (žloutky a bílky oddělte), 2 hrnky čerstvých listů špenátu, 250 ml vlažného plnotučného mléka, půl hrnku čerstvé petržele, muškátový oříšek, 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, několik plátků másla na pokrytí povrchu nádivky. Trochu másla na vymazání zapékací formy a trochu strouhanky na její vysypání.
Připravte si směs
Oloupejte a prolisujte česnek. Uzené maso nakrájejte na kostičky. Ztvrdlé rohlíky také pokrájejte na kostky. Opatrně oddělte bílky od žloutků a obojí dejte zvlášť do dvou misek. Dejte listy špenátu do cedníku a omyjte je pod tekoucí vodou. Spařte horkou vodou. Nechte odkapat a poté nahrubo nasekejte společně s listy zelené petrželky. Zapékací mísu vymažte trochou tuku, například másla. Vysypte strouhankou a odklepejte její nadbytek. V míse vyšlehejte mléko se žloutky, solí, pepřem, muškátovým oříškem a prolisovaným česnekem.
Dokonalé upečení
Kostky rohlíků vložte dejte do větší misky. Zalijte je vaječnou směsí a promíchejte. Necháme asi pět minut odstát, zatímco pečivo absorbuje mléko. Do navlhčených rohlíkových kostek přidejte kostky uzeného masa, rozšlehané bílky a nasekané bylinky. Vařečkou jemně, ale důkladně promíchejte. Nádivkovou směs rozprostřete do připravené zapékací mísy a povrch uhlaďte. Navrch poklaďte tenké plátky másla. Předehřejte troubu na 180 °C a nádivku pečte cca 40 minut dozlatova. Nádivku servírujte teplou nebo studenou nakrájenou na plátky. Nejlepší přílohou jsou vařené brambory. Samozřejmě by na slavnostní velikonoční tabuli rozhodně neměla chybět správně uvařená vejce a také dokonale namalovaná.
Zdroje: Cook Like Czechs, The Spruce Eats, Czech Cuisine, Visit Czechia
Zdroje foto: Freepik.com