Jak odstranit skvrny od inkoustu z nábytku?

Jak odstranit skvrny od inkoustu z nábytku?
Jak odstranit skvrny od inkoustu z nábytku? Na starožitném nábytku, zejména na starožitných stolech a kancelářských soupravách můžete často vidět staré inkoustové skvrny.

Vyzkoušejte nejprve malou plochu

Mohou vás trápit skvrny po spáleninách, dále třeba po nešťastně vzniklých vodních kroužcích, rovněž po mastnotě nebo pochopitelně i barvě, V neposlední řadě i po inkoustu. Problémem jsou i škrábance. Někomu tyto skvrny nevadí, protože jsou známkou používání a patiny. Pokud vás ale rozčilují, máme tip, jak je odstranit. Nešťastné je, že čím starší je inkoustová skvrna, tím hůře se odstraňuje. Existují různé postupy, jak se pokusit odstranit skvrny od inkoustu, ale ne všechny jsou zaručené. Vždy doporučuji nejprve vyzkoušet vše na malé ploše, než se vrhnete na celou větší skvrnu pro případ, že by došlo ke špatné reakci se dřevem.

Použijte ocet nebo citronovou šťávu

První postup, který můžete vyzkoušet, je nanést malé množství bílého octa s vatou na inkoustovou skvrnu a jemně rozetřít. Můžete také zkusit potřít inkoustovou skvrnu malým množstvím citronové šťávy na vatě. Zkuste dát směs citronové šťávy a kuchyňské soli na vatu a jemně vetřít do postižené oblasti.

Před leštěním musí být oblast suchá

Zkuste namočit vatu do velmi slabého roztoku peroxidu vodíku zředěného čtyřmi díly vody. Ujistěte se ale, že jste poté opláchli povrch vodou a osušili utěrkou, než budete povrch leštit. Po odstranění inkoustové skvrny (doufejme, že jedna z těchto metod bude fungovat) se ujistěte, že je oblast suchá a použijte mořidlo na ztmavení oblasti do barvy okolního dřeva. Dokončete opravu voskováním pomocí dobrého vosku na nábytek.

Jak vyleštit nábytek pomocí lněného oleje?

Jde to, ale musíte dodržet správný postup, protože pokud to neuděláte správně, může po sobě zanechat lepkavý povrch. Správná metoda spočívá v tom vetřít převařený lněný olej do dřeva pomocí čistého hadříku, který nepouští vlákna. Důkladně vetřete olej, dokud dřevo nevypadá jako obnovené a nenasákne žádný další lněný olej.

Opakujte proces týden

Hadříkem setřete přebytečný lněný olej a nechte kus nábytku přes noc uschnout. Provádějte stejný postup každý den po dobu jednoho týdne, ale nezapomeňte nechat přes noc uschnout. Když skončíte po týdnu, vyleštěte povrch velkým tlakem čistým hadříkem a čím lépe vyleštíte, tím lepší bude vzhled. Aby povrch vypadal dobře, používejte výše uvedenou metodu po několika měsících.

Zdroje: Antiques World, Enbook, How Stuff Works

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 06.04.2024
Reklama
Reklama