Jak dodělat izolaci vnějších stěn domu?

Jak dodělat izolaci vnějších stěn domu?
Jak dodělat izolaci vnějších stěn domu? Pokud má podkroví dostatečnou izolaci a utěsnění vzduchu a máte  v zimě stále průvan a chlad a v létě příliš teplo, přidejte izolaci vnějších stěn.

Zvažte dodatečnou izolaci

Izolace vnějších stěn je dražší a obvykle to vyžaduje dodavatele, dělat ji svépomocí je obtížné. Pokud vyměňujete vnější obklady na svém domě, zvažte současné přidání izolace. Ve stávajícím domě zvažte použití foukané izolace, která při instalaci technikou hustého balení poskytne vyšší hodnotu R. Lze ji přidat na vnější stěny, aniž by došlo k velkému narušení domu.

Jak izolovat stěny během přestavby

Pokud provádíte přestavbu domu a dutiny ve stěnách budou otevřené, poohlédněte se po dvousložkové stříkané pěnové nebo mokré stříkané celulózové izolaci. Pokud dutiny ve stěnách nebudou otevřené, můžete zvážit injekční stříkanou pěnovou izolaci. Budete-li práci provádět sami, může být cenově dostupnou volbou přikrývková izolace, i když není schopna zajistit vzduchové těsnění jako dvousložková stříkaná pěna.

Uvažujte o izolačních panelech

Stavíte-li nový dům, nejprve se podívejte na informace o možnosti zateplení, které vám pomohou vybrat si z mnoha typů izolací na trhu. Pokud jste ve fázi vytváření návrhu svého nového domu, zvažte konstrukční izolační panely, izolační betonové formy a izolované betonové bloky. Tyto materiály mají zabudovanou izolaci a domy postavené z těchto produktů mají často vynikající izolační vlastnosti a minimální tepelné mosty.

Jak snížit tepelné mosty

Pokud stavíte tradiční rámový dům, zvažte použití pokročilých technik rámování stěn. Tyto techniky zlepšují hodnotu R celé stěny snížením tepelných mostů a maximalizací plochy izolované stěny. Zvažte také použití izolačního pěnového opláštění stěn spíše než dřevěných obkladů, protože poskytují vynikající hodnotu R.  Pěnové opláštění poskytuje souvislou vrstvu izolace, která snižuje tepelné mosty přes dřevěné sloupky, šetří energii a zvyšuje pohodlí. Snadněji se stříhá a instaluje než těžší opláštění. Chrání před kondenzací vody na vnitřní stěně tím, že udržuje vnitřek stěny blíže vnitřním podmínkám. Obvykle stojí méně než překližka nebo deska s orientovanými vlákny (OSB). Pokud nahradíte překližku nebo OSB pěnovým opláštěním, budou vaše stěny vyžadovat vyztužení nebo jiné konstrukční vyztužení.

Zdroje: Energy

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 09.07.2024
Reklama
Reklama