Co dělat se sluncem vybělenými plochami na nábytku?

Co dělat se sluncem vybělenými plochami na nábytku?
Co dělat se sluncem vybělenými plochami na nábytku? Pokud necháte svůj nábytek v oblasti vašeho domova, kam je vždy obráceno slunce, barva dřeva vybledne a zesvětlí. Co s tím?

Použijte teakový olej

Nábytek časem trpí, mohou se na něm objevit třeba spáleniny od cigaret. Obtížně čistitelné jsou i skvrny od inkoustu. Někdy zaútočí červotoč, jindy potrápí mastné skvrny případně také nepříjemné kroužky, které vytvoří voda, když třeba na stůl položíme sklenici.  Maskovat potřebujeme škrábance, ale také skvrny vybělené od slunce. Na první pohled se to nezdá, ale k bělení dochází postupně a docela nenápadně. Může to trvat mnoho let a může to značně ovlivnit hodnotu vašeho nábytku. Není toho mnoho, co můžete udělat, například nábytek úplně přeleštit. Přesto můžete nějaké postupy vyzkoušet jako první. Není zaručeno, že budou fungovat, ale rozhodně pomohou. Zkuste vetřít trochu teakového oleje do sluncem vybělené oblasti buď měkkým bavlněným hadříkem nebo vatou. Nechte pár dní zaschnout a poté opakujte postup třikrát nebo čtyřikrát, ale vždy mezi nanesením jednotlivých vrstev nechte pár dní zaschnout. Když barva konečně vypadá lépe, použijte barevný vosk a rozetřete ho v oblasti skvrny bavlněným hadříkem a vyleštěte. Toto voskování několikrát opakujte stejným způsobem a nechte vosk zaschnout. Jakmile se oblast přiblíží původní barvě, navoskujte celý kus ještě několikrát, aby se barvy lépe spojily s oblastí.

Používejte stínění

Dále můžete vyzkoušet tekutý vosk. Ten dokáže proniknout do dřeva opravdu dobře a barva se rychleji vsákne. Vždy je nejlepší nejprve otestovat vosk na velmi malé oblasti, abyste se ujistili, že nedochází k žádným nevhodným reakcím nebo nežádoucím změnám barvy. Abyste zabránili tomu, aby se to opakovalo, buď přesuňte nábytek z místa, kde na něj svítí slunce, nebo použijte vhodné stínění v podobě závěsů a oblast vždy pravidelně voskujte, abyste ji dále chránili.

Jak odstranit zápach z nábytku

Občas se může stát, že starožitný nábytek absorbuje určité pachy, které někteří lidé milují a jiní nenávidí. Když voskujeme a čistíme nábytek, obvykle se setkáváme s vůní čerstvého vosku. Pokud zjistíte, že máte starý kus nábytku, který mírně zapáchá, existuje několik prostředků na odstranění zápachu. Nejprve můžete vnitřek nábytku otřít vlhkým hadříkem namočeným ve čtyřech čajových lžičkách sody bikarbony rozředěných čtyřmi litry vody. Poté znovu otřete čistým hadříkem navlhčeným v čisté vodě. Nechte nábytek zcela vyschnout, uložte ho v dobře větrané místnosti a po uschnutí použijte buď sáček s prostředkem na absorpci pachů nebo látky, které pohlcují pachy, například stelivo pro kočky, dřevěné uhlí nebo soda bikarbona.

Zdroje: Antiques World, Enbook, How Stuff Works

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.04.2024
Reklama
Reklama