Renovace nábytku: Čištění mramoru a kůže

Renovace nábytku: Čištění mramoru a kůže
Renovace nábytku: Čištění mramoru a kůže. Často bývá luxusnější nábytek doplněn třeba mramorovou deskou stolu, nebo křesla koženými potahy. Jak o tyto prvky pečovat a udržovat je?

Čištění je věda

Psali jsme o různých možnostech, jak renovovat starý či dokonce starožitný nábytek. Psali jsme o tom, jak odstranit spáleniny, skvrny, které způsobil inkoust nebo nešťastné kroužky, které zůstávají po sklenicích s vodou či nápoji, ale také mastné fleky a stopy barvy. Ovšem čištění a údržba nábytku včetně odstranění škrábanců je celá věda. Své si žádají i mramorové prvky, které leckdy nábytek zdobí.

Použijte roztok sody

Jak je udržovat a zabránit poškození mramorových částí vašeho nábytku? Mramor lze čistit pomocí následujícího roztoku: Rozpusťte hrst plnou krystalů sody ve 4,5 litru teplé vody v nádobě. Tento roztok použijte k lehkému vyčištění horní části mramorové desky pomocí bavlněného leštícího hadříku k odstranění povrchových nečistot. Snažte se mramor nepřečistit, abyste nenarušili jeho vzhled a strukturu. Jistě si stále chcete zachovat část jeho kouzla. Je hezké renovaci dokončit čirým voskem, můžete přidat několik tenkých vrstev vosku, které desce dodají původní kouzlo a patinu.

Péče o kůži

Po dlouhou dobu má kůže díky své povaze tendenci vysychat, lámat a opotřebovávat se. Kůže na starožitném nábytku by měla zachována v co nejlepší kvalitě. Jak toho docílit?  Nejprve naneste rovnoměrnou vrstvu našeho vosku pomocí měkkého bavlněného hadříku na celý kus kůže. To vyživí a vyživí suchou kůži a poskytne jí ochranný povlak. Nechte vosk vstřebat do kůže po dobu 10 minut a poté lehce setřete přebytek vosku. Některé vosky lze použít i na tmavší odstíny kůže, mohou také pomoci při barvení škrábanců. K dosažení požadované povrchové úpravy ale může být zapotřebí několika aplikací.

Když chcete dokonalý lesk

Pro další péči o kůži vyzkoušejte kvalitní krém na kůži, který také vyživuje, chrání a vytváří krásný jemný lesk na jakémkoli povrchu kůže. Snadno se používá, nanáší se měkkým bavlněným hadříkem a poté se nechá 10 minut vsáknout, než se vyleští do jemného rovnoměrného lesku. Někdy je také třeba provést několik aplikací, než dosáhnete požadovaného efektu.

Zdroje: Antiques World, Enbook, How Stuff Works

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 08.04.2024
Reklama
Reklama