Jak se zbavit roztočů v bytě?

Jak se zbavit roztočů v bytě?
Jak se zbavit roztočů v bytě? I když roztoče z vaší domácnosti nemůžete zcela eliminovat, můžete je výrazně omezit. Přinášíme návod, jak na to.

Používejte lůžkoviny proti alergenům

Snaha vyhnout se útokům roztočů je nejlepší strategií pro kontrolu alergie na roztoče. Ale ne vždy je to možné.  Existuje ale řada receptů, jak si s roztoči poradit. Používejte přikrývky odolné proti alergenům. Udržujte matraci a polštáře v prachotěsných potazích nebo potazích blokujících alergeny. Tyto potahy, vyrobené z hustě tkané látky, zabraňují roztočům v kolonizaci nebo úniku z matrace nebo polštářů. Zapouzdřete pružiny do krytů odolných proti alergenům.

Ložní prádlo perte každý týden

Vyperte jednou týdně všechna prostěradla, přikrývky, povlaky na polštáře a přikrývky v horké vodě o teplotě alespoň 55 °C, abyste zničili roztoče a odstranili alergeny. Pokud ložní prádlo nelze prát takto horké, vložte prádlo do sušičky alespoň na 15 minut při teplotě nad 55 °C abyste roztoče zabili. Poté povlečení vyperte a osušte, abyste odstranili alergeny. Zmrazení neomyvatelných předmětů po dobu 24 hodin může také zabít roztoče, ale tím se neodstraní alergeny.

Udržujte nízkou vlhkost

Udržujte ve své domácnosti relativní vlhkost pod 50 %. Odvlhčovač nebo klimatizace může pomoci udržet nízkou vlhkost a vlhkoměr (k dostání v železářství) může měřit úrovně vlhkosti.

Povlečení vybírejte moudře

Vyhněte se přikrývkám, které snadno zachycují prach a obtížně se často čistí.

Kupte si omyvatelné plyšové hračky

Často je omývejte v horké vodě a důkladně osušte. Také držte plyšové hračky mimo postele.

Odstraňte prach

K čištění prachu použijte spíše vlhký nebo naolejovaný mop nebo hadr než suché materiály. Tím se zabrání tomu, aby se prach dostal do vzduchu a usazoval se.

Pravidelně vysávejte

 Vysávání koberců a čalouněného nábytku odstraňuje povrchový prach – ale vysávání není účinné při odstraňování většiny roztočů a alergenů. Používejte vysavač s dvouvrstvým mikrofiltračním sáčkem nebo vysoce účinným filtrem pevných částic vzduchu (HEPA), abyste snížili emise domácího prachu z vysavače. Pokud jsou vaše alergie závažné, držte se mimo vysávanou oblast, zatímco někdo jiný udělá tuto práci. Počkejte asi dvě hodiny, než se vrátíte do vysáté místnosti.

Zbavte se nepořádku

Věci, které shromažďují prach, shromažďují také roztoče. Odstraňte z ložnice drobnosti, stolní ozdoby, knihy, časopisy a noviny.

Odstraňte koberce a další stanoviště roztočů

Koberce poskytují pohodlné prostředí pro roztoče. To platí zejména v případě, že je koberec nad betonem, který snadno zadržuje vlhkost a poskytuje vlhké prostředí pro roztoče. Pokud je to možné, vyměňte koberec v ložnici ode zdi ke zdi za dlaždice, dřevo, linoleum nebo vinylovou podlahu. Zvažte výměnu jiného nábytku v ložnicích, který shromažďuje prach, jako je čalouněný nábytek, neomyvatelné závěsy a horizontální žaluzie.

Nainstalujte do klimatizační jednotky vysoce účinný filtr

Hledejte filtr s minimální hodnotou hlášení účinnosti (MERV) 11 nebo 12 a nechte ventilátor zapnutý, abyste vytvořili vzduchový filtr pro celý dům. Nezapomeňte filtr měnit každé tři měsíce.

Zdroje: News Network

Zdroje foto: Pixabay.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 25.07.2024
Reklama
Reklama